Zgodovina

Začetki v Zvezi športnih društev Slovan

Ustanovitev Rokometnega društva Slovan sega v leto 1949, že pred tem pa je delovala Zveza športnih društev Slovan, ki je združevala več športov ter veljala za eno izmed začetnic organizirane športne dejavnosti na območju tedanje Jugoslavije. Sprva so bili v ospredju nogomet, nato so društvo nadgradili z boksom, rokometom, namiznim tenisom in košarko, v sodobni slovenski zgodovini so »Slovanovci« uspešni tudi v drugih športih. V tem času so se aktivnosti odvijale v Zeleni jami, leta 1958 pa so zgradili Športni park Kodeljevo, kamor se je preselilo organizirano športno udejstvovanje članov Slovana, ki je prepoznavno tudi po tradicionalnem logotipu – rdečem lipovem listu.

Valilnica talentov

Slovanova rokometna šola je mnoga leta veljala za valilnico talentov in reprezentantov, tako jugoslovanskih, kot kasneje slovenskih. Od slovenske osamosvojitve naprej so si iz Slovana preboj v slovensko člansko rokometno reprezentanco priigrali Andrej Kastelic, Boštjan Ficko, Gregor Cvijič, Uroš Zorman, Ognjen Backovič, Matjaž Brumen, Boris Denić in drugi.

V svoji zgodovini je društvo največji uspeh vknjižilo v sezoni 1979/80, ko je osvojilo naslov jugoslovanskega državnega prvaka. Sezono kasneje je ta uspeh nadaljevalo ter nadgradilo tudi v Evropi, saj se je RD Slovan uvrstil v finale evropskega pokala državnih prvakov ( predhodnica evropske lige prvakov). V finalu je Slovan klonil proti SC Magdeburg, na poti do finala pa premagal klube kot so Barcelona, CSKA iz Moskve in Steaua. Med drugim so takratno zlato ekipo sestavljali Vlado in Miha Bojovič, Marjan Gorišek, Stojan Šumej, Peter Mahne, Matjaž Tominec, Vili Ban, Vlado Brglez in Radivoj Krivokapić, trenerja sta bila Leopold Jeras (1980) in Jože Šilc (1981).

Klub iz slovenske prestolnice se je v sezoni 1991/92 veselil naslova slovenskega podprvaka, kar je največji uspeh v samostojni Sloveniji. Zaradi finančnih in organizacijskih težav je kasneje prvo ligo zapustil in več let igral v drugi ligi.

Glavna cilja: vzgoja mladih in stabilnost v prvi ligi

Glavni cilj Rokometnega društva Slovan ostaja močna mladinska šola, ki je osnova za potencialno visoke cilje članske ekipe, s katero želi biti klub stabilen prvoligaš.

V novejši zgodovini se lahko pohvalimo z dobrim delom v mladinskih selekcijah našega kluba. V zadnjih letih smo v kategorijah do 20 let večkrat skočili na vrh lestvice ali pa obstali tik pod njim. Nazadnje nam je uspelo pokal za najboljšo ekipo dvigniti v sezoni 2020/21, ko je ekipa kadetov (U-17) v finalu premagala ekipo RK Celja Pivovarna Laško, ki si lasti laskavi naziv najboljše evropske akademije za mlade ter Rokometni klub Ig.

DOSEDANJI USPEHI KLUBA:

1977/78: uvrstitev v 1. jugoslovansko ligo
1979/80: prvak Jugoslavije
1991/92: podprvak Slovenije
1992/93, 1995/96: 2. v pokalu Slovenije
2012/13, 2019/20: prvak 1. B lige Slovenije
2004/05, 2016/2017, 2018/19, 2019/20: 2. mesto v 1. B ligi Slovenije
Mednarodna tekmovanja:
1980/81: podprvak Evrope
1983/84: polfinale evropskega pokala pokalnih zmagovalcev
1992/93: četrtfinale pokala EHF

DOSEDANJI TRENERJI KLUBA:

Leopold Jeras, Jože Šilc, Antun Bašić, Matjaž Tominec, Gregor Cvijič, Boris Denić, Borut Maček, Boštjan Ficko, Zoran Jovičić, Bojan Čotar, Aleš Repina.